Kystkultur og skole

av Kåre Rauø

Lenvik Museum på Bjorelvnes ved Finnsnes i Troms, gir barn og unge et  aktivitetstilbud i museumsmiljøet.

Tilbudet omfatter bruk av nordlandsbåter for roing og  seiling, fiske mm., og kan strekke seg over flere dager etter hverandre, da det tilbys overnatting i sjøbuer.

VITALT I TENKINGA omkring utviklinga av Lenvik Museum, har vært spørsmålet om hvilke aktivitetstilbud muséet skulle tilby barn og unge. I 1986 hadde et svar på dette spørsmål utkrystallisert seg; det måtte bli aktiviteter knyttet til kystkultur!

De kvaliteter vi mente var mest verdifulle å videreføre gjennom dette tilbud, var nærhet til sjø, båt, hus og fjøs. Det var nok vår egen barndoms gode opplevelser i fjæra og på sjøen som sterkt bidro til valget.

For den nette sum av kr. 100.000 fikk museet derfor båtbygger Gunnar Eldjarn til å bygge 5 stk. 17" nordlandsbåter, såkalte bindalsfæringer, utstyrt med sneseil. Da disse var på plass, tok vi dessuten i bruk to "museale" båter, én 3 roms og én 2 1/2 roms båt rigga for råseil.

Med dette «utstyret" på plass i museumsmiljøet, som dessuten rommet kai, brygge, sjøbuer og naust, samt ei toromsstue og et fjøs, hadde vi på plass en del av de elementer vi knyttet til vår forestilling om kystkultur i Troms.

Sjøbuene og bryggeloftet utstyrte vi med moderne fasiliteter, slik at anlegget kunne huse en skoleklasse for overnatting.  

Dermed hadde vi et tilbud som var noe mer aktivitetspreget enn det en vanligvis finner i museumsmiljø. Det ordinære museum med utstillinger og administrasjon, er lagt til et prestegårdsanlegg. I hovedbygninga er det et kjellerrom med grue og bakerovn, og her kan barna sammen med lærer bake, separere melk og kjerne smør.  

Aktivitetstilbudene nyttes stort sett fra midten av mai til skoleslutt, og fra skolestart i august og ut i oktober måned, alt etter værforholdene. Tilbudet nyttes av barnehager, grunnskolen og videregående skole, hvorav elever i videregående kan ha ukesopphold med seiling og roing av nordlandsbåt, fisking med line og garn, overnatting under åpen himmel på et sted de når fram til etter to til tre timers rotur eller ved seiling, samt en bit teori om ulike  i kystmiljøet.  

Det er gratis for elevene i grunnskolen i Lenvik kommune. Elever fra andre kommuner må betale en relativ lav pris for å bruke anlegget.  

Kapitalkostnader og drift av dette tilbud, finansieres delvis gjennom de inntekter vi har på utleie av det  beskrevne anlegg til turister og andre besøkende i  sommermånedene. Men det meste av kostnadene dekkes likevel av Lenvik kommune.

Gjennomføringa av dette aktivitetstilbud er svært arbeidskrevende, og «krever sin mann», som vi sier. Gleden ved å se at folk trives med det vi har fått til, virker imidlertid i motsatt retning og stimulerer til ny innsats og nye tak. Ressurstilfanget i vårt etter hvert så omtalte hus, er ikke større enn at det hele tida må trekkes veksler på frivillighet og gratisarbeid for å få ting til å gå rundt. Men dette er vel ikke enestående for drifta ved et lite kommunalt bygdemuseum?